A sör élettani hatásai

2013.01.31 15:00

A sör és az egészség

Nem rég az alkoholfogyasztást egyetemlegesen elutasította az orvostudomány. Amióta a tudományos kutatások behatóbban foglalkozott az alkohollal, ez a nézet megváltozott. Mostanában dicshimnuszokat zengnek arról, hogy a sör milyen egészséges. A bécsi „Sör és egészség” című nemzetközi szimpóziumon találkoztak a kutatás elismert tudósai, hogy a kulturált sörfogyasztás és a sör pozitív hatásainak tudományos eredményeiről beszámoljanak.

dr. Manfred Walzl a grázi idegklinika professzora és egyetemi tanára,  szerint kevés olyan táplálékunk van, mint a sör. A sör jelentős hírnévváltozáson ment át az utóbbi időben. Mostanáig a sör témában több mint 3100 publikáció jelent meg. Ismertté vált, hogy 1 liter sörben ugyanannyi antioxidáns van, mint 4-5 adag gyümölcsben. Naponta fél liter sör a vesekő rizikót 40%-kal csökkenti. A sör alacsony alkoholtartalma miatt mértékletes fogyasztása jó hatással van a szívbetegségekre, az agyvérzésre és a vérrögképződéssel szemben is.

Legyen receptre a sör?
Két európai országban Lengyelországban és Csehországban már receptre kapható a sör, ha a beteg vesebetegségben szenved.

A palackban erjesztett és kondicionált szűretlen söröket több jó tulajdonsággal bírnak. Ezek a sörök élesztő sejteket tartalmaznak élő állapotban, amelyeknek gyenge hashajtó és vízhajtó hatásuk van.

Kimutatták, hogy a sörben is megtalálható nélkülözhetetlen vitaminok és ásványi anyagok éppen az alkohollal együtt növelik szervezetünk elektrolit tartalmát.  Fokozzák az enzimek aktivitását, a hormonszintet, a vérkeringést, az izom és anyagcsere folyamatokat, valamint a vértestek képződését.

Bizonyították a sör szív- és keringési betegségeknél a megelőző hatásátt. „Mértékletes, de rendszeres sörfogyasztás emeli a jó HDL koleszterint, csökkenti az ártalmas LDL koleszterint és jó hatású a vérkeringésre” - ezt dr. Wolfgang Koenig az ulmi egyetem professzora állítja. A mértékletes sörfogyasztás gátolja a véralvadékok és a lerakódások kialakulását, így csökkentve a szívinfarktus kialakulásának esélyét 50 %-kal. Sztrók esetében is ezt tapasztalták.

Nem ismerik még pontosan azok a mechanizmusok, amelyekkel a sör ezeket hatásokat kiváltja, de vélhetően a kulcs a sörben is jelen lévő alkohol, mert a bor mérsékelt fogyasztása esetén is hasonlóak a hatások. Hangsúlyozni kell a mértékletességet, mert a túlfogyasztás az ellenkező hatásokat válltja ki!

Mennyi az a sör, amely még kedvező hatásokkal van szervezetünkre? A kutatók véleménye eltérő, de abban megegyeznek, hogy napi 40g-nál több alkohol elfogyasztása nem ajánlott.  Egy átlagos alkoholtartalmú üveg sörben 20-22g alkohol van, tehát a feltett kérdésre a válasz: maxim napi 2 üved sör az, ami még egészséges. Nők esetében ez valamivel kevesevv. Az orvoskutatók egyetértenek abban is, hogy csökkentett- vagy alkoholmentes sörök fogyasztása is közel azonos hatású, mint az alkoholos söröké.

 

A sör tápértéke

A sör tápértéke óriási, sok orvos komplett élelmiszerként tekint rá. A közhiedelemmel ellentétben a sör nem hizlal, ha mértékletesen fogysztjuk. Túlfogyasztás esetén azonban megjelenhet a jól ismert sörhas!

Egy átlagos sör energiatartalma kevesebb, mint 140 kalória. Alacsonyabb alkoholtartalmú sör kevesebb kalóríát tartalmaz.

 

A sör vitaminok és folsav tartalma

Az árpa csírázása és malátázása során sok vitamin keletkezik. Ezek közül jelentősek: B1, B2, B3, B6, és H. Az ásványi anyagok: Cu (réz), Fe (vas), Zn (cink) és a Mg (magnézium). Egyes sörökben a Folat (B9) akkora mennyiségben van jelen, mint 100 g brokkoliban, vagy 0,5 kg paradicsomban.

A mértéktartó sörfogyasztó fedezheti-e napi vitaminszükségletét a sörből? A válasz egyértelműen nem. Hiszen számos fontos vitamin nincs vagy csak jelentéktelen mennyiségben van jelen a sörben. Dr Walker szerint a szervezetünktől is függ, mennyire tudjuk a sörrel bevitt tápanyagokat lebontani. Még abban az esetben sem biztosított a megfelelő vitaminbevitel, ha szervezetünk kivállóan bontja le a sörben található vitaminokat.

 

A komló

A komló (Humulus lupulus / Cannabiaceae) tágabb értelemben unokatestvére a cannabisnak. Egy virágzó kúszónövényről beszélünk, mely zöld toboz-szerű virágt hoz. A komlót évszázadok óta gyógynövényként ismerik.

A népi megfigyelések bizonyítják, hogy a szoptató anyák esetében az anyatej mennyiségének növelésére is alkalmas. Továbbá használták még az érzékeny csecsemők nyugtatására az anyatejen keresztül - cannabis-rokonság!

A komló mamanpság tabletta- vagy gyógynövény-teakeverékek formájában is megvsárolható, de a legismerteb "beszerzési forrása" a sör.

A komlónak az említett nyugtató hatása mellett a sörkészítésénél kihasználják, természetes tartóító hatását is. Ezek mellett jellegzetes íze adja a sör jól ismert keserű ízét és aromáját. A komló hatásai: nyugtató, altató, emésztést elősegítő.

Ezt a legtöbb sörkedvelő ismeri, de a komló ennél többet tud! Jelentős az ösztrogén és antibiotikum aktivitása, valamint számos összetevői antioxidánsként hatnak.

Dr. Norbert Frank német rákkutató a rák megelőzését célozó mechanizmusokat kutat. A komló sok antioxidánst tartalmaz ez mára nyilvánvaló. A rák kialakulása oxidálási folymatokkal van összhangban, ahogyan a Alzheimer vagy a Parkinson is. A laboratóriumokban más anyagok mellett a komló és a sör hatóanyagait is megvizsgálták. A komlóból kivont Xanthohumol vegyület minden kutatási eredménynél pozitív hatást mutatott a rákkal szemben.

A sör, mely bőségesen komlózott véd a vírusfertőzésekkel szemben is!  A komló egy egészségstimuláló növény, hatásának mértéke még nem ismert teljesen.

 

Xanthohumol

A müncheni műszaki egyetem professzora dr. Werner Back kutatja a Xanthohumol-t. Átlagos üveg sörben a Xanthohumol csak nagyon kis mennyiségben található meg. Elfogadható mennyiségű Xanthohumol-hoz kb. 200 liter sört kellene naponta meginni. Ezért Dr. Back azt kutatja, hogyan lehet a sörökben megemelni a Xanthohumol mennyiségét. Speciális gyártástechnológiát talált ki, melynek következményeként az eddigi mennyiség 30 szorosára tudta emelni a mennyiséget. Az elért sikerek bizakodára adnak okot, de ez még mindig kevés, hiszen így közel 7 liter sört kellene naponta meginni, ami a cikkben korábban írtak miatt már egészségtelen.

Figyelmeztetés: Cikkünkben az esetleges pontatlan, nem teljesen tudományos megfogalmazásokért felelősséget nem vállalunk. Kérjük mindenképpen egyeztesen orvosával és az ő véleményét tekintse irányadónak.

Forrás: Házisör - A sör élettani hatásai

Vissza