A sör története

2013.01.20 00:00

Azt még nem sikerült kideríteni, hogy az ember mikor készítette az első sört, de valószínű hogy a sör közel egy idős az emberiséggel. Tény az is, hogy az ember előbb használta a gabonát a sörhöz, mint a kenyérhez. Igaz, a Kék-Nílus völgyében fellelt legrégebbi sörmaradvány még nem volt ugyanaz, mint a mai sör, de tény, hogy gabona-őrlemény cefréjéből főzték a sört. Az ókori Egyiptomban ezt a sört datolyával, datolyalevéllel ízesítették és kőedényekből nádszállal szívták ki. Egy szudáni ásatásból kerültek már elő közel 7000 éves kőedények, melyekben a sört tároltak.

Az Égi Tehén mítosza címen ismert egyiptomi szöveg szerint Ré főisten az emberiséget az Elephantos szigeti papok és a sör segítségével mentette meg. A megmenekülésről az áradás évszak első hónapjának 20. napján emlékeztek meg, amely napot a „Részegség ünnepe” néven ismertek. – Megjegyzés: Ezt az eseményt ma is megünnepeljük, csak most Oktoberfestnek hívják és Münchenben szeptember végén október elején tartják J (Remélem nem bántok meg ezzel senki!)

A sörkészítés legrégebbi írásos bizonyítéka Mezopotámiából származik a Kr. e. 3. évezredből.. A sörkészítést már ismerték, sőt törvényben is szabályozták. A sörök minőségének biztosítására vonatkozó szabályokat Hammurápi híres törvényoszlopára is felírták. Azok, akik megszegték ezeket a szabályokat súlyos büntetéssel számolhattak. – Megjegyzés: Ma sem ártana egy-két hanyag minőségű sör elkészítőjét szigorúan megbüntetni

A sörkészítés tudománya lassan szivárgott át a távol-keletről a középkori Európába. Az öreg kontinensen a sörkészítés tudománya nagyban kötődik a kolostorokhoz. Ez sem véletlen, hiszen a középkor szigorú vallási szabályait mindenki félte, akkoriban a böjtöt szigorúan betartották. A böjt azonban csak azt tiltotta, hogy az emberek ételt vegyenek magukhoz. A sör azonban tele van fontos ásványi anyagokkal és vitaminokkal. Könnyebb volt a böjt a szerzeteseknek, ha közben sört ihattak. A szerzetesek sokat javítottak a sörfőzés technikáján, úgy tartják, hogy ők terjesztették el komlót is a sör ízesítéséhez.

Angliában a sörfőzés VIII. Henrik (1491-1547) uralkodása alatt virágzott fel, s ekkortól terjedtek el a felső erjesztésű úgynevezett Ale fajták. Bajorországban már 1516-ban sörtisztasági törvényt hoztak, ami szabályozta, hogy  a sör kizárólag maláta, komló, élesztő és víz hozzáadásával készülhet, adalékanyagok nélkül. - Megjegyzés: a nagy múltú és komoly hagyományokkal bíró sörfőzdék és sörgyárak ma is csak ezekből az alapanyagokból főzik söreiket. A Paulaner is ilyen sörgyár.

A középkor végi serfőző céhek az ipari forradalom során átadták a helyüket serfőzdéknek, amik idővel sörgyárakká nőtték ki magukat. Ezekből pedig az utóbbi évtizedekben a felvásárlások és egyesülések nyomán nagy söripari konszernek jöttek létre.

Forrás: Wikipédia

Vissza