Az alkohol

2013.01.29 12:00

Avagy milyen hatásai vannak az emberi szervezetre az alkoholnak?

Az alkohol (a sör) útja és lebontása a emberi szervezetben

Az alkohol, amely remélhetőleg etil-alkohol, első sorban alkohol tartalmú italok elfogyasztásával kerül be a szervezetünkbe. Elméletileg alkoholgőz belélegzéséve a tüdőn keresztül, bőrön át felszívódva vagy közvetlenül a véráramba jutva nyílt seben keresztül esetleg fecskendővel beinjekciózva is bejuthat a szervezetünbe, bár ezek egyike sem jellemző.

Elfogyasztást követően az alkohol a gyomorba kerül. Innen csak kis mértékben szívódik fel, a nagyobb része a vékonybeleken keresztül jut a véráramba. Az emésztő rendszerünkben semmilyen átalakulási vagy lebontási folyamat nem megy végbe, ugyanis ezt kizárólag a máj végzi. A máj a szervezetbe kerülő alkohol 90-95%-át oxidálja, a maradékot kiüríti, első sorban a vizelettel, a kisebb részét pedig a tüdőn keresztül kilélegezve – ezért van az ittas emberek leheletének jellegzetes alkohol szaga.

Az oxidáció egy bonyolult láncreakció, amely során az etil-alkoholból először acetaldehid képződik, majd ecetsav és a végén szén-dioxid és víz. A szervezetre a köztes termékek gyakran károsabbak, mint az etil-alkohol maga.

A lebontási folyamat igen lassú és megterhelő a májnak. Egy átlagos felnőtt ember mája óránként csak 0,1 g alkoholt tud feldolgozni testsúly-kilógrammonként. Ez azt jelenti, hogy egy 60 kg súlyú felnőtt férfi mája fél liter sörben található alkoholt csupán 3-3,5 óra alatt tudja lebontani. Ezért van az alkoholnak bódultságot, részegséget okozó hatása, mivel a véráramban hosszasan keringve eljut a test minden pontjába, köztük az agyba, amelynek működését a mennyiségtől és az egyén érzékenységétől függően befolyásolja.

Szervezetünk változásai az alkohol hatására

Ahogy az előbb szó esett róla, az alkohol agyunkra gyakorolt hatása függ a szervezetben jelenlévő alkohol mennyiségétől és az egyén érzékenységétől. Az alábbi általános megfigyeléseken alapszik:

  • 0,5 ezrelék alatt:                  semmilyen látható, érezhető hatás nem jelentkezik, a testünk és tudatunk normális működik.
  • 0,3 – 1,2 ezrelék között:        bódult állapot, az egyén kissé felszabadultabb, vidámabb lesz, általában többet beszél a megszokottnál, a finomabb mozgások ügyetlenebbé válnak.
  • 0,9 – 2,5 ezrelék között:        eufórikus állapot, ilyenkor a hangulat már nem csak derűs, inkább változó, olyan dolgokat is megtesz az eufórikus személy, amelyeket józanul nem. A reflexek, az érzékelés és a felfogó képesség romlik, akár emlékezetkiesés is előfordulhat. Romlik az egyensúlyérzet.
  • 1,8 – 3,0 ezrelék között:        zavarodottság, amely során a mozgáskoordináció és a térérzékelés képessége erős leromlik. A tudat és tudat alatti dolgok összemosódása, a külső ingerekkel szemben megnő az érzékenység. Rosszullét, levertség, fejfájás, hányinger, hányás jelentkezhet. A beszéd artikulátlanabbá válik.
  • 2,5 – 4,0 ezrelék között:        aluszékonyság, ennek jellemzői a lomha mozgás, fokozott rosszullét, hányás és vizelettartási problémák. Az ilyen mértékben ittas személy képes a leg lehetetlenebb helyzetben is elaludni. Szinte minden esetben emlékezetkieséssel jár.
  • 3,5 – 5,0 ezrelék között:        kómás állapot következik be, amikor a személy elveszti az eszméletét. Keringési és légzési nehézségek léphetnek fel, amelyek súlyosabb esetben fulladáshoz is vezethetnek.
  • 5,0 ezrelék felett:                 halál, amely súlyos alkoholmérgezést jelent, túlélni gyakorlatilag nem lehet.

Mértékkel

Számos cikk foglalkozik az alkohol jótékony hatásaival. Oldalunkon is olvashat egyet a sör egészségünket segítő jó tulajdonságairól. Valóban kimutathatók az alkohol szervezetünkre gyakorolt pozitív hatásai, de minden esetben a kulcsszó: a mértékletesség. A Paulaner Shop is arra szeretne figyelmeztetni mindenkit, hogy alkohol fogyasztáskor ne lépjünk át azt a bizinyos hatást. Figyeljünk oda a társaságunkban lévő barátokra, meberekre. Amikor azonban valaki mégis átlépi azt a határt, akkor ne hagyjuk magára!

Fogyassza mértékkel!

 

 

Vissza