A licenc sör

    Licenc sör, nagyüzemi sör, kézműves sör avagy így lett licenc sör a kézműves vagy házi sörből


    Aki ismeri a sörök világát, annak nem meglepő az a kijelentés, hogy minden licenc sör előbb nagyüzemi sör és azt megelőzően kisüzemi vagy kézműves sör volt. De előbb tisztázzuk, hogy mi is az a licenc sör.



    Sör

    A licenc sör valamely nagyobb gyár általában ismert és népszerű terméke, melyet nem az eredeti helyén, hanem attól távol egy másik-, legtöbbször másik országban található sörgyárban készítenek.


    Egyik változata, amikor egy gyár megvásárolja a licenc sör készítésének jogát és a hozzá tartozó tudást, amiért fizet az eredeti licenc tulajdonosnak. A licenc tulajdonos pedig rendszeresen ellenőrzni a sör minőségét és hiba esetén akár vissza is vonhatja a licenc jogot. Ezt történt meg, amikor 1981-ben a Kőbányai Sörgyár megvette a dán Tuborg sör licenc jogát. Sajnos az akkor elavultnak számító magyar technológia nem volt alkalmas a megfelelő minőség előállítására és a Tuborg később vissza is vonta a licenc jogot.


    Tulajdonképpen a licenc sör készítés másik formája, és manapság Magyarországon ez a jellemző, amikor a licenc tulajdonosa felvásárolja a sörgyárat és ott is főzi saját sörét, amit ugyanúgy licence sörnek tekinthetünk. Ilyen az egyik legnagyobb európai sörmárka a Heineken is, mely a Soproni Sörgyár és a Martfűi Sörgyár felvásárlását követően így gyártja a saját Heinken sörét.



    Kinek jó, hogy létezik licenc sör?


    Természetesen a sörgyárnak és az adott sör márkatulajdonosának. Miért? Mert a sör általában négy fő összetevőből áll. Ezek a maláta, a komló, a sörélesztő és a víz. Ezekből a legnagyobb mennyiségben a víz található meg a sörben, kb. 95%. A víz pedig nehéz, a szállítása költséges. Így kifizetődőbb a víz kivételével csak az alapanyagokat és a sörkészítési tudást, azaz a sörfőzőmester a termelés helyére szállítani.


    Bár a sör ízében nem a víz a legmeghatározóbb tényező, az igazi sörkedvelők pontosan tudják, hogy az eredeti gyárból származó sörnek más a zamata, mint egy licenc sörnek.

    A nagy sörgyárak közül csak a kisebbség választják azt, hogy lemondva az extra profitról, a minőséget előtérbe helyezve söreiket ott gyártják, ahol azt eredetileg is kezdték az elődeik. Ezen kisebbség közé tartozik a Paulaner. Még kevesebben tudják, hogy a Paulaner ma is ugyanazokról a földekről származó gabonából és komlóból, valamint ugyanabból a forrásból származó vízből készítik a Paulaner söröket.



    Nagyüzemi sör


    Már az is körvonalazódik, hogy a nagyüzemi sör és a licenc sör valójában édestestvérek. Rendszerint a nagy sörgyárak, nagy sörmárkáit szokták más országokban főzni és ez a licenc sör.



    Kisüzemi vagy kézműves sör


    A kisüzemi vagy kézműves sörfőzde méreteiben és kapacitásában tér el a nagy testvérektől. És a nagy sörgyár is valamikor egy kicsi főzde volt. Sok mai neves és ismert sör legtöbbször papok, szerzetesek által készített házi sörként kezdte a pályafutását. Ilyen pl. a Franziskaner, mely a Ferences rend söre, a Paulaner, mint a Pálos rend söre vagy a Weihenstephan, mely a Bencés rend sörfőzdéje.


    Ma egyre kedveltebbek és keresettebbek a házi vagy kézműves sörök. Segítségükkel eddig ismeretlennek tűnő fogalmakkal, technológiákkal és ízekkel ismerkedhetünk meg.



    Akkor most jó vagy rossz sör a licenc sör?


    Nincs jó vagy rossz sör. Mert ez egyéni ízlés kérdése. Ezért a licenc sör nem rossz vagy jó, csupán más, mint az eredeti. A gyár, ahogy fentebb is írtuk inkább lemond az eredeti minőségről annak érdekében, hogy több helyre eljuttathassa a sörét.


    Számos olyan sörkedvelő van, aki egy ismert márka eredeti sörére mondja, hogy Neki az nem ízlik, mert ő először ennek a sörnek a licenc sör változatát kedvelte meg.

    Ugyanígy sok embernek furcsa és szokatlan egy-egy házi vagy kisüzemi sörfőzde alkotása. Magyarországon korábban szinte csak lager és pils típusú söröket gyártottak. Egy-egy üveg szűretlen búzasör nagy kuriózum volt.


    Ma már olyan fogalmakkal találkozunk, mint az ALE, az IPA, az APA, a hidegkomlózás és még sok hasonló. Akinek már a pils típusú sör is keserű volt, az készüljön a „legrosszabbra”, ha egy IPA-t akar megkóstolni. Ezt a sör ugyanis az angolok azért fejlesztették ki, hogy a gyarmati Indiában állomásozó katonákhoz és más honfitársaikhoz is eljuttathassák az Angliában főzött sört. Ezt pedig abban az időben csak úgy tudták megoldani, hogy a sörhöz több komlót adtak, ami természetes fertőtlenítőként eltarthatóbbá tette a sört, ami így keserűbb lett a „mellékhatás” miatt.

    156 megtekintés
    Facebook | Paulaner Shop | Onlin Sörbolt
    Instagram | Paulaner Shop | Onlin Sörbolt
    Twitter | Paulaner Shop | Onlin Sörbolt
    LinkedIn_logo_fehér_kör.png

    MINTABOLT

    KAPCSOLAT

    HÍRLEVÉL

    2092 Budakeszi, Pátyi út 5.

    +36-50/117-8900

    Hétfő - Péntek: 9:00 - 13:00 és 15:00 - 19:00

    Szombat: 9:00 - 13:00

    Gut, Besser, Paulaner